2017. szeptember 18., hétfő

Tata - Angolpark és a Fényes Tanösvény

Tatai kirándulásom két utolsó állomása, melyek akár több órás programot is adhatnak, az Angolpark, vagy Angolkert, és a Fényes Tanösvény.

Az Angolpark (maradok ennél) a Cseke-tó mellet kialakított liget, sok-sok látnivalóval.

Ezek jó része mű, azaz műrom, műbarlang, műmecset, de mindegyik kiváló alkotás.



A műrom köveinek jó része egy régi apátságból származik, így a mű- csak félig-meddig igaz.


Önmagában a parkban való séta felüdítő, főleg a nagy melegben, de számtalan nézelődnivaló akad.
A tó pedig horgászásra is alkalmas, amennyiben erre támad kedved.


A sok mű mellett két "igazi" épületet találsz, az egyik a kiskastély, vagy nyári lak. Az elhelyezése impozáns, a terasza nem különben, ahol a már régóta meglévő szabadtéri színpad előadásait csodálhatod, illetve a most már modernebb székekkel kialakított nézőteret veheted igénybe. Bár ezek a székek kicsit kilógnak a park stílusából...

A kastélyban időszaki kiállításokat rendeznek, de a nélkül is érdemes megnézni a belső kialakítását, a kör alaku fogadó termet, a míves lépcsőt, a falfestés maradványait.

A kiskastély mellett található egy kisebb, a valamikori kiszolgáló épület, ahol most a helyi mesterek kézműves termékeit veheted meg.


Tovább sétálva elérsz a Pálmaházhoz, bármelyik pálmaház megirigyelhetné a kinézetét. Jelenleg rendezvényeket szerveznek ide, bár egy valódi pálmaháznak jobban örülnék, de az csak vinné a pénzt, ez meg hozza. Ki tudja, mi a jobb?






A Fényes tanösvény is kiváló, csak találd meg. Nem egyszerű, navigációra ne hagyatkozz, legalább is ne ezen a néven keresd, hanem add meg a Fényes Fürdőt, mint célállomást.

A sorompónál balra egy keskeny, rövidke úton eléred a bejáratot, a látogató központot. Ott ne számíts térképre, hogy merre mehetsz, maximum a falra rögzített fénymásolaton mutatják meg az útvonalakat. Igaz, eltévedni nem tudsz, és mindegy, hogy jobbra, vagy balra kezded a körutat.

Azt azért nem értem, hogy - bár láthatóan sokat költöttek Tatás tájékoztató táblákra - ilyen általános eligazítóra, merre van a vár, a tanösvény, stb., miért nem jutott, vagy nem gondoltak rá?

A tanösvénynél pedig a térkép hiányát végképp nem értem. Akár egy, a megmutatotthoz hasonló fénymásolat is jó lehetne... Mindegy, ez legyen a legnagyobb gond.

A pallókon végig haladva betekintést nyerhetsz, milyen mocsaras vidék lehetett valaha Tata és környéke. A hatalmas tömegben feltörő karsztvíz miatt kristálytiszta a mocsár, így az élővilága is jól látható. Csodálatosak a mocsarat kedvelő növények, a vízi liliomok erdeje, minden lenyűgöző.

Nagyjából fél úton pedigg egy cseppnyi kilátóról szemlélheted, hogyan hódítja vissza a víz a fáktól a területet.


A Tatáról írtakat megtalálod a korábbi bejegyzésekben, az első és második részben.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése