2017. december 23., szombat

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főépülete

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főépülete az egykori Wenckheim-palotában található, a palota negyedben.

Teljesen véletlenül fedeztem fel ezt a csodálatos helyet. Egy program szervezésekor néztem meg, mi is található e gyönyörű épületben, és láss csodát, egy könyvtár. A térkép által megmutatott kép egyből megfogott, akkor határoztam el, fel kell fedezni ezt a rejtett kincset.

Léteznek szervezett épület bemutató túrák is, de azok annyira népszerűek, hogy jóval előre intézkedned kell, mert hamar betelik a létszámkeret.


Így - a szabadnap adta kötöttség miatt - maradt a drágább megoldás, be kellett iratkozni a könyvtárba. A felfedező túra után bizton állíthatom, megérte, főleg, hogy egy évig bármikor felkereshetem újra, élvezhetem a meseszép környezetet, akár még olvashatok is a szebbnél szebb olvasótermek egyikében.


Már a belépéskor lenyűgöz az aula hatalmas, díszer tere, és a földszinten található kávézó is impozáns.

A kibővített épület új szárnyában modern olvasótermeket találhatsz, a palotában is, ameddig - az önmagában is mutatós lépcsőházban - fel nem érsz a 4. szintre, ahol jobbra fordulva el nem éred a "Bölcseleti olvasótermet".

Egyik ámulatból a másikba estem. A bejárati ajtó, a míves zárszerkezet, a faberakásos mennyezet, a faragott csigalépcső, a csillár, a kandalló, előtte kényelmes fotelokkal szinte a múltba repít vissza, amikor itt még a gróf élte napjait a pesti tartózkodása során.




Tovább haladva sem csökken az ámulat, szebbnél-szebb termeken haladsz tovább.



Érdemes felefelé is nézni, nem csak a csillárok, hanem a mennyezet díszítése és további faberakások miatt.


































Amennyiben van időd várni, akkor jelentkezz egy túrára időben, de beiratkozva a szédületes látványon túl egy évig élvezheted a hatalmas tudásanyagot, amit itt összegyűjtöttek.
Szóval ne késlekedj!






































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése